BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS
BAHASA JIWA BANGSA

Wednesday, June 22, 2011

Amalan Pemakanan Seimbang

Setiap individu memerlukan makanan yang berkhasiat untuk menjamin kesihatan diri dan tumbesaran yang sempurna. Amalan pemakanan seimbang merujuk kepada pengambilan jenis-jenis makanan yang cukup dengan zat untuk keperluan tubuh badan.

Makanan yang membekalkan lemak penting untuk memberikan tenaga kepada badan seseorang. Jenis-jenis makanan yang mengandungi lemak termasuklah mentega, susu dan minyak masak. Sumber protein boleh didapati daripada ikan, daging, telur dan kacang soya. Protein dapat membekalkan tenaga dan pertumbuhan badan untuk proses pembesaran serta menggantikan tisu-tisu yang rosak. Roti, nasi, mi, ubi kentang dan makanan lain jenis berkanji mengandungi karbohidrat yang diperlukan oleh badan. Karbohidrat membekalkan tenaga dan kekurangan karbohidrat akan menyebabkan seseorang itu menjadi lemah, mengantuk dan tidak bermaya. Buah-buahan dan sayur-sayuran hijau amat penting dimakan kerana terdapat vitamin yang banyak untuk keperluan tubuh badan. Pengambilan vitamin yang mencukupi dapat menjaga kesihatan kulit, mata dan gigi. Umpamanya vitamin B1 adalah penting untuk mengelakkan seseorang keletihan, lemah badan, gelisah, sakit pada abdomen dan sembelit.


Kepentingan Amalan Pemakanan Seimbang:

1. Pemakanan seimbang dapat mengelakkan daripada serangan penyakit.
- pengambilan vitamin yang mencukupi amat penting kerana dapat menjadikan tubuh badan seseorang lebih tahan menghadapi jangkitan penyakit atau tidak mudah jatuh sakit.
- vitamin A daripada telur dan susu menolong badan mengatur sistem kekebalan (imune system) untuk melawan jangkitan penyakit.
- vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma, mencegah kanser dan menurunkan tekanan darah tinggi.

2. Amalan pemakanan seimbang dapat mengawal obesiti
- seseorang dapat membuat pemilihan makanan yang berkhasiat dan mengelakkan pertambahan berat badan. Kawalan makanan menjadikan badan tidak terlalu gemuk.
- dapat mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak, berminyak dan kurang kandungan gula. Makanan-makanan segera, snek atau kek juga dapat dielakkan.
- mengamalkan makanan yang dikukus, direbus atau dipanggang dan mengurangkan makanan bergoreng.
- obesiti mendedahkan pelbagai jenis penyakit.
- kawal obesiti dengan cara diet yang seimbang.

3. Amalan pemakanan seimbang penting untuk tumbesaran tubuh badan yang sempurna
- pelbagai jenis zat makanan diperlukan untuk membina tubuh badan yang sihat, kuat dan tidak terbantut tumbesarannya.
- kesihatan fizikal badan terjamin.
- pengambilan protein untuk membina sel-sel dalam tubuh serta pertumbuhan gigi dan tulang. Kalsium daripada susu, keju dan ikan bilis dapat mengelakkan osteoporosis (tulang rapuh dan mudah patah)
- sumber tenaga daripada pemakanan yang dijaga dapat mengekalkan tumbesaran dan keupayaan fizikal tubuh badan seseorang.

4. Amalan pemakanan seimbang memberi kesan kepada perkembangan mental yang sihat
- "badan sihat otak cerdas"
- kekurangan zak makanan tertentu menjadikan mental seseorang tidak cerdas, mudah letih dan gagal menyelesaikan sesuatu perkara yang dihadapi. Juga gagal berfikir dengan efektif.
- kekurangan vitamin B1 akan memberi gangguan mental atau emosi.
- seseorang yang mendapat cukup khasiat dari semua kelas makanan akan terjamin kesihatan mental dan emosi.

Ungkapan Indah:
1. "mencegah lebih baik daripada mengubati"
2. "badan sihat otak cerdas"
3. "kekayaan yang banyak tidak bermakna jika kesihatan terganggu"
4. "makan untuk hidup bukan hidup untuk makan"


Soalan Perbincangan:

1. Selain aspek pemakanan yang diberi perhatian, bagaimanakah cara-cara lain yang perlu diamalkan untuk menjamin kesihatan diri? Huraikan pendapat anda.

2. Pada pendapat anda, bagaimanakah peranan ibu bapa untuk menjaga kesihatan keluarga?

3. Sebagai pelajar sekolah, jelaskan cara-cara yang anda lakukan untuk menjaga kesihatan diri.

0 comments: